Franciscaans bezoek uit Rome en Parijs

Afgelopen week (van zondag 31 maart t/m zaterdag 6 april) waren er speciaal voor het stadsklooster San Damiano, broeders uit Rome en Parijs naar Nederland afgereisd. Br. Rufino Lim ofm van het generaal definitorium (wereldwijd bestuur van de franciscanen) en br. Tiem Tran ofm uit Parijs van de commissie GVES* (*Gerechtigheid, Vrede en Eerbied voor de schepping) waren nieuwsgierig naar de wijze waarop in het stadsklooster verschillende takken van de orde samenleven en de Laudato sì boodschap waar willen maken.

Tijdens hun bezoek bezochten ze ook de communiteit in Amsterdam en in Megen. Ze waren onder de indruk van de nuchterheid, de praktische instelling, de eenvoud en de openheid naar anderen waarmee in het stadsklooster en in de andere communiteiten geleefd en gewerkt werd.

Tijdens het bezoek aan Den Bosch was er een speciale bijeenkomst van br. Rufino en br. Tiem met de broeders en zusters van de franciscaanse seculieren, clarissen en de minderbroeders die in Nederland één gezamenlijk GVES  commissie vormen (*Gerechtigheid, Vrede en Eerbied voor de schepping). Met een powerpoint lichtte br. Rufino het werk en de website van de internationale GVES (in het Engels JPIC) toe. Op hun website www.ofmjpic.org staat in vele talen praktische informatie en inhoudelijke artikelen over onderwerpen van GVES.

Op de foto zitten v.l.n.r. Ed Metz ofm, Rufino Lim ofm, Marianne Versteegh ofs, Irene Leliveld ofs, Tiem Tran ofm en Hans van Bemmel ofm. Naast hen zitten ook Elisabeth Luurtsema osc en Ad Vermeulen ofm cap in de commissie GVES.

Voor hun vertrek maakte de broeders ook nog de maandelijkse gezamenlijke recreatie van het hele huis (stadsklooster) mee. Het was mooi terug te krijgen, hoe zij het samenleven van de ordes in het stadsklooster als een warme en gastvrije broeder- en zusterschap ervaarde. De volgende dag gingen ze met br. Hans naar Delft om te zien hoe ook na het vertrek van de minderbroeders in het straatpastoraat en met M25 de levende franciscaanse spiritualiteit nog steeds wordt doorgegeven.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.