Onthulling glas-in-lood raam

Op woensdagmiddag 19 juni is in Stadsklooster San Damiano het glasraam ‘Franciscus en de lofzang van de schepselen’ van de Nederlandse kunstenaar Pieter van Velzen (1911 – 1990) officieel onthuld.

Het glas-in-loodraam is gemaakt voor Van Velzens goede vriend Frans Boeschoten, die in 2015 overleed. Het sierde in diens huis het trappenhuis. De familie Boeschoten heeft het raam geschonken aan het Stadsklooster.

Bij de onthulling waren zowel leden van de familie Boeschoten als de dochter en neef van de kunstenaar aanwezig, naast natuurlijk de bewoners van het Stadsklooster. Ook de minister-provinciaal van de Nederlandse franciscanen woonde de onthulling bij.

In zijn welkomstwoord gaf broeder Jan ter Maat aan dat het kunstwerk, verlicht door een lichtbak met energiezuinig licht, op een druk verkeerspunt in het huis ligt, waardoor het dagelijks de bewoners en bezoekers van Stadsklooster San Damiano kan inspireren. Vervolgens schetste Michel Versteegh de achtergrond van de kunstenaar, een van de grootsten wat betreft de na-oorlogse kerkelijke kunst, van het kunstwerk en van de route die het heeft afgelegd om in de kloostergang in ’s-Hertogenbosch een nieuw thuis te vinden.

De onthulling werd gedaan door Willem Boeschoten, zoon van Frans, waarna broeder Savio Nederstigt het raam zegende. Na het zingen van het Zonnelied vertelde Unamore, de dochter van Pieter van Velzen, over de bijzondere band van haar vader met Sint Franciscus.

Nagepraat werd er met een hapje en een drankje in de huiskamer. Iedereen was het erover eens dat het opnieuw een bijzonder gebeuren was in de korte historie van het Stadsklooster.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.