Recepten voor ‘Week zonder vlees’

Van 7 t/m 13 maart is de jaarlijkse en landelijke Week zonder vlees. Wij doen er aan mee! Om jou ook te inspireren delen we hier lekkere vegetarische recepten.

Gekarameliseerde witlof met dadels, noten en quinoa of bulgur

2 el roomboter of ghee
1 el olie
600 g witlof
8 dadels (liefst medjoul), in dunne reepjes
Mespunt chilipeper
P & z
Flinke hand noten, bv. walnoten of hazelnoten

Verwijder de onderkantjes van het witlof en snijd in de lengte doormidden. Verhit de boter met de olie in een koekenpan en bak hierin het rauwe witlof op halfhoog vuur al omscheppende in 8-10 min goudbruin. Draai het vuur laag, voeg dadels, noten en chilipeper toe en bak nog 5 min. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met bv. quinoa of bulgur.

Gekarameliseerde witlof met dadels, noten en linzenburgers

voor 8 stuks

300 g gekookte bruine linzen (ongekookt 100g)
300 g gekookte rijst (ongekookt 100g) of 150 g oud brood
2-3 el meel
1 ui, fijngesneden
3-4 el verse tuinkruiden, bv. peterselie of bieslook of oregano, of 2 el gedroogde groene kruiden
Ghee of olie om in te bakken

Indien je de rijst vervangt door brood, week het dan vooraf in bouillon en prak het met een vork. Dan is meel toevoegen niet nodig. Prak de linzen fijn en vermeng ze met de andere ingrediënten tot een stevige massa en maak er 8 platte burgers van. Doe dat met lepels of handen die je insmeerde met wat olie om plakken te voorkomen. Je kunt ook een ijsschep gebruiken om de burgers te vormen, dan druk je ze in de pan zelf wat platter. Leg ze op een met wat meel bestoven plank. Laat ze even rusten. Bak in ca 10 min aan beide kanten goudbruin.

Tip:

1. Je kunt de burgers ook paneren voor het bakken, ze krijgen dan een wat steviger korst.

2. De linzen kun je vervangen door andere gedroogde peulvruchten zoals bonen of kikkererwten. 3. Ook de smaak kun je variëren door andere kruiden of specerijen toe te voegen, zoals bv. chilipeper, pul biber of kerrie.

Geef hier bv. gestoofde prei met balsamico bij.

Die bereid je zo:

800 g dunne preien
2 el olie
4 tl suiker
6 tl balsamico-azijn

Maak de prei schoon en snijd in stukken van ca. 3 cm. Verwarm de olie in een grote pan en smoor hierin de prei enkele minuten. Voeg peper toe en strooi de suiker er over. Voeg de Balsamicoazijn toe. Smoor de groente met een deksel op de pan verder gaar.

Ovenschotel met een salade

Pikante kool uit de oven

4 el ghee of bakboter
2 gesnipperde uien
1 à 2 schalen vegagehakt
700 g gesneden witte kool
1 fijngesneden rood pepertje (met of zonder zaad, naar keuze)
zout
250 ml water of bouillon
2 el tomatenpuree
4 grote eieren
1 dl (plantaardige) melk
100 g geraspte kaas

Gebruik een beboterde en met paneermeel bestrooide lage ovenschotel. Verwarm de oven voor op 180 C. Smelt de ghee of boter in een koekenpan: ui fruiten, gehakt enkele min meebakken. De kool toevoegen, roeren tot hij wat slinkt, pepertje en zout erbij. Water of bouillon gemengd met de puree door de kool roeren; 10 min stoven onder deksel. Doe het mengsel over in de ovenschotel. Bestrooi het midden met een brede baan geraspte kaas. Klop de eieren los met de melk en schenk over de kool. Half uurtje bakken, op de middelste richel.

Winterse salade: Koolrabi-appelsalade

2 koolrabi’s, in lucifers of geraspt
2 appels, idem
sap van 1 limoen
2 el rozijnen, kort in heet water geweekt, uitgelekt
3 el olie
1 tl honing

Meng de koolrabi met appel. Bedruppel met limoensap. Meng er de rozijnen onder. Breng verder op smaak met limoensap, honing, p & z.

Tip: vervang de koolrabi door grof geraspte wortel of knolselderij.

Maaltijdsoep met zelfgebakken brood

Kikkererwtensoep, Mediterraan gekruid

1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
2 tengels bleekselderij, in stukjes van ca. 1 cm
1 cm verse gemberwortel, geraspt
2 el olie
1 tl gemalen komijn (djinten)
1 tl gemalen koriander (ketoembar)
1 tl kurkuma
½ tl paprikapoeder
snufje gemalen kaneel
2 el bloem
2 groentebouillonblokjes
1 blikje tomatenblokjes op sap
600 g kikkererwten uit blik

Verhit in een soeppan de olie. Fruit hierin ui, knoflook en bleekselderij tot ze glazig zien. Bak de specerijen kort en al roerend even mee. Bestrooi met de bloem en roer goed. Bak 1 min op laag vuur. Voeg ½ lt koud water, de bouillonblokjes en tomatenblokjes toe. Breng de soep onder regelmatig roeren aan de kook en laat 10 min zachtjes koken. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en laat nog 10 min zachtjes koken.

Je kunt ook droge kikkererwten gebruiken: 350 g gedurende minimaal 12 u laten weken in ruim water. Kook ze vervolgens apart: kooktijd nieuwe oogst 45-60 min; anders iets langer.

Iers sodabrood

Verwarm de oven op 240 C. Voeg aan 450 g huishoudbloem of volkorenbloem 1 opgehoopte tl baksoda (natriumbicarbonaat), 1 tl zout en een snuf suiker toe. Zeef alles in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin 4 dl karnemelk. Roer snel en kort met een spatel tot een sponsachtig deeg ontstaat. Vet een diepe taartvorm en stort het mengsel erin. Bestrooi met wat bloem en plaats in de  oven. Na 10 min bakken verlaag je de temperatuur tot 200 C. Laat dan nog 40 min bakken. Uit de vorm halen en onder een handdoek laten koelen. (Wanneer je op de bodem klopt, klinkt het hol.) Zo kan je elke avond in een wip brood bakken voor het ontbijt van de volgende dag.

Tip: roer enkele eetlepels zonnebloempitten of pompoenpitten door het beslag.

Orzo met daslookpesto

250 g orzo
3 el ghee of boter
1 el citroensap
P & z

Bereid de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat goed uitlekken. Roer er ghee of boter door, citroensap, p & z, en enkele el daslookpesto.

Die maak je zo:

2 grote handen daslook
100 g extra belegen kaas
20 g blanke amandelen
2 tot 3 dl olie

Maal de amandelen fijn. Doe er dan de daslook bij. Maal weer fijn. Voeg nu de kaas en 2 deciliter olie toe. Is de massa te droog, voeg er dan meer olie toe. Eventueel wat zout toevoegen.

Geen daslook? Gebruik dan enkele el fijn gehakte peterselie of korianderblad.

Serveer bv. met gewokt witlof of witte koolreepjes met cashewnoten.

Spinazietortilla met bloemkoolcouscoussalade

750 g aardappels, geschild en in grove parten
4 eieren
1 tl tijm
1 tl mediterrane kruiden
600 g verse spinazie of 300 g diepvries spinazie
Knoflook
olie

Kook de aardappels 5 min. Kluts de eieren en roer hier de kruiden doorheen. Wok in wat hete olie de verse spinazie, totdat alle blaadjes zijn geslonken. Giet het overtollig vocht af. Maak een grote koekenpan met scheutje olie warm. Giet de aardappels af en bak ze gedurende 3 min in de pan. Roer de spinazie erdoor heen. Giet het eiermengsel gelijkmatig over de aardappels en spinazie en zet het vuur laag. Zodra het ei gestold is, kan de tortilla-omelet geserveerd worden.

Bloemkoolcouscoussalade

1 grote bloemkool
2 bosjes peterselie
1 citroen
1 sinaasappel
75 g pijnboompitjes
milde olie
frisgroene olie

Verdeel de bloemkool in 4 parten en rasp ze met een fijne rasp tot kleine korreltjes. Snijd of hak de peterselie klein. Rasp de schil van de citroen en sinaasappel en pers ze uit. Meng de peterselie en de beide soorten rasp door de bloemkool. Fruit de pijnboompitjes op laag vuur in de milde olie goudbruin. Laat ze uitdampen en hak fijn. Breng de bloemkool couscous op smaak met citroen- en sinaasappelsap, zout en frisgroene olie. Meng er voor het serveren de pijnboompitjes door.

Reacties zijn gesloten.