Vastenactie OPBRENGST €2.385,00

DE OPBRENGTS VAN DE VASTENACTIE IS € 2.385,00, DANK AAN ALLE GULLE GEVERS!

Stadsklooster San Damiano richt zich in deze Vastentijd met de vastenactie op Syrië. Een land dat al jarenlang getekend wordt door conflicten en oorlog. Daarbij werd het al zeer beproefde noorden van Syrië op 6 februari van dit jaar nog getroffen door een zware aardbeving. Hulpverlening komt door de conflicten maar moeilijk op gang. Onze Franciscaanse broeders en zusters zijn er ter plaatse en bieden noodhulp en structurele hulp. Onze medebroeder Joachim Oude Vrielink, die vorig jaar enkele maanden in Syrië verbleef, beschrijft op basis van de contacten die hij er heeft de situatie:

Het alledaagse leven in Syrië wordt beheerst door tekorten aan van alles en 90% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Maandagnacht 6 februari kwam daar nog een catastrofe bij, namelijk een aardbeving die vele huizen onbewoonbaar maakte en ook mensenlevens geëist heeft.

In Aleppo hebben de franciscanen een grote Rooms-Katholieke parochie. Tegenover de kerk hebben ze een maaltijddistributie opgezet. In normale tijden worden hier 1200 maaltijden per dag voorbereid en afgehaald. En voor de mensen die niet in staat zijn om te komen worden de maaltijden weggebracht. Daarnaast draagt de parochie bij aan het verbouwen van apartementen. Het gaat dan niet om een dakkapel of een erker, maar om verbouwingen rond primaire levensbehoeften, zodat mensen een keuken of een douche krijgen.

Door de aardbeving zijn de noden plotseling groter geworden. In Aleppo zijn circa 50 gebouwen ingestort en het kerkgebouw heeft ook wat beschadigingen opgelopen. Er zijn 600 doden, meer dan 1500 gewonden en een onbekend aantal vermisten. Ongeveer 2500 mensen zijn opgevangen door de Kerk, want velen zijn bang om terug te keren naar de eigen apartementen vanwege instortingsgevaar. Het moge duidelijk zijn dat naast de permanente hulp die de Kerk al biedt, het appèl op de Kerk en andere liefdadigheidsorganisaties na de aardbeving groter is geworden.

Laten wij, door gulle gaven, bijdragen aan het goede werk van de Franciscaanse familie in Syrië!

U kunt uw bijdrage overmaken naar NL52 SNSB 0946 7530 75 t.n.v. Sint Franciscus Stichting te ‘s-Hertogenbosch onder vermelding van ‘Vastenactie 2023’ of scan de QR-code hiernaast.

Reacties zijn gesloten.