Dinsdag in de week zonder vlees – Rijst en bonen en hete chilisaus uit Haïti

Voor 4 personen

Ingrediënten:

 • 250 g gedroogde kidneybonen of 800 g gare bonen.
 • 1 habaneros of Madame Jeanettepeper, enkele malen met een naald prikken (of een mildere peper als je niet zo van pittig houdt)
 • 1 kleine ui, in vieren gesneden
 • 1 schaal pittig gekruide tofureepjes
 • 200 g witte langkorrelrijst of witte snelkookrijst, flink gespoeld
 • 1 blik kokosmelk

Voor de chilisaus:

 • 2 gehakte knoflooktenen, fijn gehakt
 • 1 gehakte middel-hete groene pepers (serrano of jalapeno zonder zaad)
 • Enkele takjes verse oregano, de blaadjes
 • 1 bosje verse peterselie, gehakt
 • 4 gehakte bosuitjes
 • sap van 2 à 3 limoenen
 • 1 el Franse mosterd
 • zout

Begin de avond tevoren: zet de gedroogde bonen te week in koud water. Giet de bonen af, doe ze in een pan met flink wat kokend water en wat zout. Voeg de peper en ui toe. Kook de bonen 10 minuten op hoog vuur met het deksel half op de pan. Draai dan het vuur lager en laat koken tot de bonen bijna gaar zijn. Voeg nu rijst en kokosmelk toe. Laat zachtjes koken tot de rijst gaar is (afhankelijk van de soort). Giet alle vocht af boven een steelpannetje, laat het inkoken tot je ca. 2 el overhoudt en doe het terug bij de bonen. Vis de peper uit je rijst-bonenschotel. Roer er de tofureepjes onder en warm het geheel nog even op terwijl je goed roert. Mix alle sausingrediënten. Dien de rijst met bonen op in kommen en geef er de chilisaus apart bij. Serveer met een frisse salade. Plaats een grote kan water met schijfjes limoen op tafel.

Reacties zijn gesloten.