Zondag in de week zonder vlees – Zondagse pot

Voor 4 personen

Joods gekruide orzo

Ingrediënten:

 • 250 g orzo*
 • 3 el boter of ghee of olie
 • 50 g geroosterde pijnboompitten
 • 4 el geroosterde gehakte rode paprika
 • 2 el stukjes tomaat op olie, uitgelekt
 • 1 el vers citroensap
 • Peper & zout
 • 2 el gehakte peterselie of koriander
 • 2 el gehakte munt (desgewenst)

Bereid de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat goed uitlekken. Roer er de boter door, de pijnboompitten, de rode paprika, het citroensap, p & z naar smaak, peterselie of koriander en desgewenst de munt.

*Kritharaki wordt ook wel ‘Griekse rijst’ genoemd, Italianen noemen het ‘orzo’ of ‘risoni’.

Spitskool met tahin en cashewnoten

Ingrediënten:

 • 3 el olie
 • 3 wortelen, in reepjes van ca. 7 cm
 • 1 spitskool, gesneden
 • 200 ml water
 • 3 – 4 el witte tahin (sesampasta)
 • 2 el kerriepoeder
 • 1 teen gefermenteerde knoflook
 • Peper & zout
 • 100 g cashewnoten
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 el sesamolie
 • Enkele el fijn gehakte peterselie

Verwarm 2 el van de olijfolie in een wok en roerbak de wortelen tot ze bijna beetgaar zijn. Voeg de spitskool toe. Verwarm ondertussen het water. Los de tahini erin op en voeg het kerriepoeder en de gefermenteerde look toe. Voeg dit mengsel toe aan de wok. Kruid bij met p & z. Rooster de cashewnoten in een aparte pan zonder vetstof. Schud ze op een bord, zo gauw ze lichtbruin zijn. Bak de ui flink aan in 1 el olie. Werk af met de geroosterde cashewnoten en de bladpeterselie. Besprenkel met de sesamolie. Warm desgewenst 1 à 2 schalen vegastukjes op en roer onder de groenten. Of roer er op het einde van de woktijd een gare kikkererwten of kleine witte bonen onder.

Reacties zijn gesloten.