Duurzaamheid

In Stadsklooster San Damiano zijn we steeds bezig hoe we duurzamer kunnen leven om zo ook zorg te dragen voor zuster moeder aarde. Duurzaamheid is het zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten. Voor nu, maar ook voor de komende generaties. Het voorzien in onze eigen behoeften moet dus in evenwicht zijn met dat wat de aarde aankan.

Op vele vlakken proberen we ons steentje bij te dragen aan een duurzamer leven.

OMGEVING

De gemeente ’s-Hertogenbosch wil, samen met de bewoners, van de wijk ‘t Zand waarin ons klooster zich bevindt de eerste aardgasvrije buurt in de stad maken. De wijk is aangemeld als proeftuin bij het Rijk en heeft een flinke subsidie gekregen voor de opstartkosten. Hoewel het project begint aan de andere kant van de wijk wordt er vanuit het Stadsklooster meegedacht met dit project. Voor meer informatie zie https://ecozand.nl/

KLOOSTERKERK

In de kerk is vloerverwarming aangelegd op de plekken waar door de week de vieringen plaatsvinden. Dit voorkomt dat de gehele kerk een paar keer per dag opgewarmd moet worden voor de getijdengebeden die een half uur duren.

Bij het Mariabeeld worden vele kaarsjes gebrand door bezoekers. We kiezen ervoor om hier ecolichtjes te branden.

KLOOSTER

Thermografische foto van de achtergevel. Duidelijk is de plaats van de verwarmingsradiatoren te zien onder de onderste ramen (foto: ©Monumentenzorg, E.J. Nusselder)

In het klooster zelf worden regelmatig werkzaamheden uitgevoerd om duurzamer te worden. Zo is er om energie te besparen led-verlichting met bewegingssensoren aangebracht op plaatsen waar mensen kortstondig zijn.

Bij het monumentale pand waarin we wonen zijn speciale warmtebeelden gemaakt om in kaart te brengen waar de meeste warmte uit het gebouw weglekt. Dit onderzoek wordt gedaan door een bedrijf dat gespecialiseerd is in verduurzamingsadviezen voor monumenten. Met hulp van deze metingen wordt bekeken welke isolerende maatregelen in de komende jaren het beste genomen kunnen worden.

De woonvertrekken zijn recent voorzien van 3 dubbel isolerend vacuümglas en de kozijnen zijn voorzien van ingevreeste tochtstrips.

Er is achter de warmteradiatoren warmtewerende folie aangebracht. We kregen daarbij hulp van een scoutinggroep.

De boodschappen proberen we zo ecologisch verantwoord mogelijk in te slaan. Zo worden er fair-tradeproducten en grootverpakkingen gekocht.

Al het afval wordt gescheiden: plastic, oud papier, gft afval, chemisch afval, glas en restafval.

Een groot deel van de bewoners eet altijd vegetarisch. Drie dagen in de week eten alle bewoners vegetarisch.

KLOOSTERTUIN

De bosrijke tuin biedt onderdak aan vele soorten vogels, eekhoorns en egels. De kloostertuin willen we nog diervriendelijker maken door meer vruchtdragende struiken aan te planten.

In de tuin is een composthoop aangelegd die mest voor de kloostertuin voortbrengt.

Een meditatieve wandeling in de kloostertuin wil bijdragen aan de bewustwording van onze verbondenheid met de schepping door bezoekers verhalend in aanraking te brengen met verhalen uit de franciscaanse spiritualiteit.

Er wordt gewerkt aan een goede hemelwateropvang zodat er bij droogte gebruik gemaakt kan worden van regenwater bij het begieten van planten en struiken.

Er worden eigen sierbloemen in de tuin gekweekt om mee te kunnen sieren in kerk en huis. Zo beperken we het gebruik van snijbloemen die zijn ingevlogen, waarvoor veel gestookt is of waar chemische middelen aan te pas komen.

GROENE SITES

Een aantal bewoners leveren hun bijdrage aan een aantal groene sites van de landelijke Raad van Kerken. Elke site biedt inspiratie, ideeën en praktische tips voor een duurzame en zorgzame omgang met de schepping. Zo komen spiritualiteit en duurzaamheid bij elkaar.

Br. Rangel is webmaster van de site bij van www.sameneerlijketen.nl.
Deze site koppelt gezamenlijk eten aan geloofsverdieping en stimuleert het kopen van seizoens- regionale en fair-trade producten. De site geeft recepten geïnspireerd door katholieke en protestantse tradities in het liturgisch jaar.
Br. Rangel levert ook recepten aan voor deze site en zr. Beatrijs staat paraat als er vragen binnenkomen rondom de recepten die op de site staan vermeld.

Zr. Elisabeth levert regelmatig een bijdrage aan de site door natuurmandala’s met een bezinnende tekst aan te leveren. Deze zijn te zien op de site www.inspiratie-tuinen.nl.
Ook levert zij bloemsieringen aan die gemaakt zijn met materiaal uit de kloostertuin. www.symbolischschikken.nl

Reacties zijn gesloten.