Zusters clarissen

Als kleine, biddende gemeenschap voegen wij onze eigen contemplatieve kleur toe aan het mozaïek van Stadsklooster San Damiano.

Naast gezamenlijke gebedsmomenten, ontmoetingen en maaltijden met de andere bewoners, uit onze contemplatieve dimensie zich door in stilte te leven en te werken.

Hieronder is te lezen hoe wij onze contemplatieve kleur verder uitdragen naar buiten toe en waar je met ons kunt meedelen in onze contemplatieve levenswijze.

MIDDAGGEBED

Naast het morgen- en avondgebed dat we bidden met de andere bewoners, bieden we dagelijks het middaggebed en de dagsluiting aan. Bij het middaggebed bidden we een paar psalmen en dit jaar lezen we uit het boek ‘365 meditaties‘ van Henri Nouwen. Na de lezing volgt een stilte om de lezing in je te laten doorwerken. Je bent van harte uitgenodigd om op ma t/m za aan te sluiten bij het middaggebed dat begint om 12.10 uur. Je kunt hiervoor ruim op tijd aanbellen bij de portier die je naar de kapel zal brengen.

MEELEEFGAST (V)

Je kunt meeleven voor langere tijd in een dynamische kloostergemeenschap van broeders en zusters uit de Franciscaans/Claraanse familie waar je meeleeft in een bedding van gebed, stilte en ontmoeting. Het klooster is gelegen nabij het centrum en het station van ’s-Hertogenbosch. De rivier de Dommel stroomt voor het klooster langs en het natuurgebied De Bossche Broek ligt op een paar minuten loopafstand.

Er zijn verschillende redenen om een meeleefperiode aan te willen gaan. Zo kun je je scriptie schrijven, een pas op de plaats maken om te oriënteren wat je wilt met je leven en/of werk, verdieping van je geloofsleven, bezig zijn met wezenlijke levensvragen, je verlangt naar ruimte om tot stilte te komen en die te laten spreken.

Je kamer bevindt zich in de stille gang waar de zusters clarissen wonen.

Na een kennismakingstraject, dat bestaat uit gesprekken en enkele meeleefdagen, wordt besloten of er een goede wederzijdse basis is om een meeleefperiode aan te gaan.

We bieden:

 • Een dynamische kloostergemeenschap waar ruimte is voor stilte en gebed.
 • (Gemeubileerde) leefruimte met natte cel en aparte slaapkamer, totaal 28m². Uitzicht op de kloostertuin.
 • Begeleiding
 • 4x per dag getijdengebed
 • 3 maaltijden per dag
 • Maximaal 1 jaar meeleeftijd, proeftijd van 1 maand

Profiel:

 • Je bent vrouw
 • Tussen 20 en 60 jaar
 • Je kunt financieel bijdragen
 • Je bent bereid taken in huis te vervullen
 • Je bent fysiek en mentaal in staat zelfstandig te wonen en voor jezelf te zorgen
 • Je wilt meebidden met ons getijdengebed
 • Je houdt je eigen woonruimte aan

Mocht je interesse hebben stuur dan een mail naar naar de zusters Beatrijs en Elisabeth: zustersclarissendenbosch@outlook.com en vertel in je mail iets over je dagelijks leven, je motivatie waarom je meeleefgast wilt worden, vertel over je ervaring met het verblijven in een klooster en vermeld je adres, telefoonnummer en geboortejaar. Dan nemen we contact met je op.

‘GROENE’ BIJDRAGEN

Zr. Beatrijs en zr. Elisabeth leveren allebei hun bijdrage aan een aantal ‘groene’ sites van de Raad van Kerken.
Zr. Elisabeth zet haar specialiteit in op het gebied van natuurmandala’s en eenvoudige liturgische sieringen met materiaal uit de kloostertuin.
Zr. Beatrijs staat paraat als er vragen binnenkomen over de duurzame recepten die op de site sameneerlijketen.nl staan. Op deze site wordt gezamenlijk eten aan geloofsverdieping gekoppeld en wordt het kopen van seizoens- regionale en fair-trade producten gestimuleerd. De duurzaamheid brengt zij ook in de praktijk door o.a. zelf theekruiden te kweken.

BOEK ‘CLARA’S BRON’

Recepten voor eenvoudig leven en (h)eerlijk koken.
Dit boek biedt langs de maanden van het jaar telkens een verdieping rond het leven en werken van Clara en Franciscus, met daarbij seizoensgebonden recepten. Deze sluiten aan op de trend van gezond en duurzaam leven. Daarnaast zijn er prachtige mandala’s, gemaakt met kruiden en bloemen uit de kloostertuin en ingrediënten die passen bij het thema van die maand. Met bezinningsteksten over de natuur in die periode.
Clara en Franciscus, het wonder van de natuur in de kloostertuin en gezond, gevarieerd koken, deze drie elementen komen samen in dit boek van twee creatieve clarissen.

Het boek is uitgeven bij uitgeverij Berne. Het is verkrijgbaar in het Stadsklooster voor € 7,50.

MAGAZINE ‘BLOEMEN VOOR MOEDER AARDE’

Aan dit magazine Bloemen voor Moeder Aarde werkte zuster Elisabeth mee. Het is verschenen bij gelegenheid van de Floriade in Almere. Bloemen en bloemschikkingen zijn de sleutel om de verbinding tussen het ritme van de natuur en het verloop van het liturgisch jaar te verstaan. In deze uitgave zijn verschillende voorbeelden te zien met een betekenis, passend bij een thema uit het (liturgisch) jaar, zoals Kerst, Pasen en Pinksteren en het persoonlijk leven van mensen. Er is per seizoen gewerkt met bloemen, bladeren, takken en hout uit tuinen. Een bont boeket met voorbeelden van eenvoudige, kleine schikkingen thuis of voor een stiltetafel en grotere composities voor kerken, aangevuld met boeketten, mandala’s en voorbeelden om samen met anderen in uit te voeren. De voorbeelden worden toegelicht met informatieve, deels meditatieve teksten.
Magazine 52 pag. formaat A4, € 8,95. Te verkrijgen in Stadsklooster San Damiano of via uitgeverij DOCETE.

Reacties zijn gesloten.