Ons Kloosterpad

De provincie Noord-Brabant heeft 2021 uitgeroepen tot Jaar van het Brabants Kloosterleven. Noord-Brabant kent een rijke traditie op het gebied van religieus leven. De provincie vindt het belangrijk dat het verhaal en de maatschappelijke waarde van het kloosterleven worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Dit bijzondere jaar wordt gevierd met allerlei feestelijke activiteiten, boeken en publicaties, exposities en een bijzonder kloosterpad.

Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in midden en oost Brabant. Ons Kloosterpad is opgedeeld in 15 etappes, variërend van 16,5 tot 28 kilometer. De 1e etappe start bij Stadsklooster San Damiano.

De vijftien etappes voeren je van klooster naar klooster. Ook rondom deze vertrek- en aankomstkloosters zijn korte wandelingen uitgestippeld. De route maakt gebruik van het wandelknooppuntennetwerk.

We bieden je als wandelaar meerdere mogelijkheden om nader kennis te maken met Stadsklooster San Damiano.

GETIJDENGEBED

Je bent altijd welkom met ons het getijdengebed te bidden, ongeacht de dag dat je langs komt. De tijden kun je hier vinden.

SOUVENIR

Wandelaars kunnen bij de 15 kloosters unieke souvenirs kopen die zijn geïnspireerd op de verhalen en gebruiken van de kloosters. Ons souvenir ‘Het geluk mensen te ontmoeten die het minder hebben en zien dat zij hetzelfde zijn’ vormt de essentie voor het ontwerp van Marjolein Keijsper. Een puzzelstukje als souvenir om je bewust te maken dat je onderdeel bent van een groter geheel. Alle puzzelstukjes hebben dezelfde vorm en kleur en zijn met respect voor Moeder Aarde vervaardigd. Het puzzelstukje refereert naar de ‘koffie-to-go’ die de franciscanen aanbieden aan dak- en thuislozen. Het is gemaakt van natuurlijk plaatmateriaal geperst uit koffiedrab aan een koordje met drie franciscaanse knopen, het symbool van de drie kloostergeloften: zuiverheid, armoede en gehoorzaamheid. Het puzzel- stukje ruikt zelfs naar koffie. Een souvenir kun je van ma t/m za tussen 9.00 en 17.00 uur kopen aan de kloosterpoort en kost € 12,50.

BINDBOEK

Het bindboek is weer verkrijgbaar bij de portier!

Om wandelaars van Ons Kloosterpad op weg te helpen is er een Bindboek. Deze gids verbind je met verhalen, beelden, overwegingen en herinneringen aan de bijzondere plekken langs Ons Kloosterpad. In het boek worden de etappes beschreven. Maar het bindboek wil ook een inspiratieboek zijn, met opvallende weetjes, aansprekende kunstfoto’s en bijzondere interviews met mensen die wonen en werken in de kloosters.

De prijs voor het Bindboek is
€ 29,50.

FILMPJE EN BLOG

OVERNACHTEN

Wandelaars, die hun etappe vanaf het klooster willen starten, zijn op dinsdagavond welkom om in het klooster te overnachten. Een overnachting kost € 35,- incl. ontbijt. Overnachten kan alleen na reservering (aanmelden via: franciscushuis@minderbroedersfranciscanen.net) en alleen in de nacht van dinsdag op woensdag, je kunt dan op dinsdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur arriveren. Een eigen slaapzak meenemen mag uiteraard wel, maar is niet nodig. Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig.
De andere dagen is overnachten niet mogelijk.

INFORMATIEUURTJE

Op woensdagochtend is het mogelijk om het klooster te bezoeken mits vooraf aangekondigd. Aanmelden kan per e-mail: franciscushuis@minderbroedersfranciscanen.net. Wandelaars worden dan tussen 09.00 uur en 10.00 uur ontvangen met een kopje koffie of thee. Er wordt dan ook wat informatie over het klooster gegeven. Dit informatie-uurtje is uiteraard ook voor hen die bij ons overnacht hebben.

MEDITATIEVE WANDELING KLOOSTERTUIN

Je kunt in de kloostertuin een meditatieve wandeling maken waarbij je via een audiotour of boekje op 12 plekken stil zult staan om Franciscus & Clara van Assisi en Elisabeth van Thüringen te ontmoeten.
Zo maak je kennis met de spiritualiteit van de drie kloosterordes die in Stadsklooster San Damiano wonen, namelijk de orde van de minderbroeders franciscanen en kapucijnen (1e orde), de orde van de zusters clarissen (2e orde) en de orde van de franciscaanse seculieren (3e orde).
Franciscus stichtte de 1e en 3e orde, Clara de 2e en Elisabeth is de patroonheilige van de 3e orde.
Bij elke halte zijn er reflectievragen die je helpen om het geleefde leven van Franciscus, Clara en Elisabeth en het leven van alledag bij elkaar te brengen.

Op woensdagochtend is het mogelijk om deze wandeling te lopen mits vooraf aangekondigd. Aanmelden kan per e-mail: franciscushuis@minderbroedersfranciscanen.net.
Ook kun je de wandeling lopen op onze Open Kloostertuinmiddagen.
Als je hier overnacht zijn de mogelijkheden ruimer om deze wandeling te doen.
Als de tuin niet open is als je hier komt kun je de wandeling virtueel lopen, scan dan deze QR code:

WANDELINGEN IN DIRECTE OMGEVING

In ’s-Hertogenbosch is recent een stadswandeling ontwikkeld die je meeneemt naar de wereld van de dak- en thuislozen. Je wordt op deze wandeling begeleid door voormalige daklozen zie: https://www.deverscholenstad.nl/

Andere wandelingen zijn op dit moment nog in ontwikkeling.

Reacties zijn gesloten.